CGA800 pierwsze tabletki z kwasem chlorogenowym

Kwas chlorogenowy (CGA) jest to naturalny kwas organiczny, polifenol oraz antyoksydant zmiatacz wolnych rodników. Znajduje się w szczególności w owocach kawy (w tym w zielonej kawie, jak i również śliwkach (zwłaszcza suszonych), karczochach, pokrzywach, pomidorach, bakłażanach, truskawkach. Zwykła osoba pijąca kawę (czarną) dostarcza sobie w ten sposób 0, 5 - 1 g tego kwasu. Izomer (czyli substancję na temat podobnej budowie) kwasu chlorogenowego można odnaleźć w ziemniakach. Nie uwzględnia choru - jego nazwa pochodzi od tworzenia zielonej koloru przy utlenianiu.

Kwas ten obniża asymilowanie cukrów w przewodzie pokarmowym. Zwiększa tkliwość komórek na insulinę oraz działa antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco). Być moze ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Efektywność na odchudzanie - badania

W szerokim zakresie cytowane jest doświadczenie prowadzone poprzez Joe Vinsona, Bryana Burnhama i Mysore V Nagendran. Badaniu poddano 16 (tylko) osób, 8 dziewczyn i 8 facetów, podając im wyciąg z zielonej kawy (komercyjny produkt GCA™) w różnorodnych dawkach oraz placebo.

Badaniu poddano stosunkowo niedużą liczbę osób - tylko 16, co mogło mieć działanie na to że rezultaty wyszły obarczone błędem losowym, czyli trochę przypadkowe.

Doświadczenia działania kwasu chlorogenowego na myszach

Testowania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry insynuują, że kwas chlorogenowy (CGA) nie tylko pomaga w odchudzaniu, ale może wywoływać poprawienie wyników u chorych na cukrzycę. W eksperymencie trzydziestu (w sumie) myszy było karmione zwyczajnie lub dietą wysokotłuszczową albo dietą wysokotłuszczową i podawano im CGA (odpowiednik blisko 5 filiżanek kawy). Myszy którym podawano kwas chlorogenowy tyły tak samo jak te na wysokotłuszczowej diecie, co więcej miały większą odporność na insulinę oraz mniej tłuszczu przy wątrobie.

Większa ilość wiadomości o kwasie chlorogenowym

Nazywany także jako 5-O-caffeoylquinic acid, 3-O-caffeoylquinic acid (bo jest estrem kwasu chinowego oraz kwasu kawowego). Występuje w kawie oraz espresso, chociaż jego kompozycja nie jest pernamentna. Zarówno kawa jak i również śliwki mają przyjemne działanie przeczyszczające, prawdopodobnie związane z kwasem chlorogenowym CGA800 (źródło: Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food? Stacewicz-Sapuntzakis M et al. Department of Human Nutrition and Dietetics, University of Illinois).

Ciekawą specyfiką kwasu chlorogenowego wydaje się być obniżanie skoków pułapu glukozy po obiedzie (źródło: Acute effects of decaffeinated coffee and the major coffee components chlorogenic acid and trigonelline on glucose tolerance. ) prawdopodobnie za pomocą inhibitora alpha-glucosidase (Chlorogenic acid differentially affects postprandial glucose and glucose-dependent insulinotropic polypeptide response in rats. )

No votes yet.
Please wait...

Be the first to comment on "CGA800 pierwsze tabletki z kwasem chlorogenowym"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*